10 meest afgelegen plaatsen ter wereld

- 16 februari 2015

10 meest afgelegen plaatsen ter wereld

- 16 februari 2015

Even he-le-maal weg van de bewoonde wereld? Met een bootje naar een afgelegen eiland of ploeterend met de auto midden in het binnenland? Er zijn op onze aardbol genoeg van deze plekjes te vinden, waar bijna geen mens woont. Wij hebben er 10 op een rijtje gezet: van een klein eiland met 50 inwoners midden in de Atlantische Oceaan tot diep in het Chinese binnenland.

1. Tristan da Cunha

Tristan da CunhaFoto: www.roughguides.com

De meest afgelegen plek op aarde is het eiland Tristan da Cunha. Het eiland is te vinden in  het zuiden van de Atlantische Oceaan, op ongeveer 3.000 kilometer afstand van Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Een vliegveld vind je hier niet. Als je hier op vakantie wilt, moet je met een van de vissersboten mee die slechts negen keer per jaar hier naar toe varen.

2. Motuo | China

Motuo ChinaFoto: www.tibetdiscovery.com

In een van de laatste stukjes van het ongerepte Tibet ligt Motuo County. Sinds 2013 gaat er een weg naar het dorpje, maar voor die tijd moest je de met ijs bevroren paden van de Himalaya gebruiken en een lange hangbrug oversteken. Het gebied bestrijkt ongeveer 30.000 vierkante kilometer en is het thuis van meer dan 3.000 soorten planten en 42 soorten zeldzame dieren.

3. Alert, Nunavut | Canada

Alert NunavutFoto: www.ec.gc.ca

Alert is de meest noordelijk gelegen, permanent bewoonde plek op aarde. Het is ligt op een afstand van ongeveer 800 kilometer van de Noordpool en de temperatuur kan hier dalen tot veertig graden onder nul. In de zomer gaat de zon niet onder, terwijl in de winter hier de zon juist niet tevoorschijn komt.

4. Pitcairn

Pitcairn
Het kleine eiland Pitcairn (5 vierkante kilometer groot), is vernoemd naar de toen vijftienjarige matroos Robert Pitcairn die het eiland in 1767 ontdekte. Op het eiland wonen zo’n 60 mensen, de weinige winkels die het eiland heeft zijn maar drie dagen per week open en als je hier op vakantie gaat, moet je bij een van de eilandbewoners overnachten, want een hotel is er niet. Pitcairn is onderdeel van een eilandengroep halverwege Paaseiland en Tahiti

5. Kerguelen Eilanden

Kerguelen Eilanden
Foto: www.bluezzz.nl

Deze groep eilanden ligt in de zuidelijke Indische Oceaan en is eigenlijk niet bewoond. Frankrijk, waar de Kerguelen Eilanden aan toe behoren, zorgt er daarom voor dat er altijd wel een stuk of 100 wetenschappers op het eiland zijn. Het dichtstbijzijnde bewoonde land is meer dan 3300 kilometer verderop.

6. Ittoqqortoormiit | Groenland

IttoqqortoormiitHoewel Ittoqqortoormiit zo groot is als Engeland, heeft het slechts 500 inwoners. De bevolking verdient zijn geld voornamelijk met jagen op ijsberen en walvissen. De Inuit die hier wonen vinden de jacht ook cultureel erg belangrijk. De nederzetting is te bereiken met Air Greenland helikopters en een aantal maanden per jaar vaart er een boot.

7. Kaap York | Australië

Kaap York AustralieFoto: australia-tours.com.au

Nu wonen er in Australie sowieso al weinig mensen, op Kaap York vindt je bijna geen ziel. In totaal wonen op dit grote schiereiland zo’n 18.000 mensen. Daardoor is de natuur wel prachtig ongerept gebleven, maar is het vaak moeilijk bereikbaar door wegen die door zware regenbuien worden overstroomd.

8. Station McMurdo | Antarctica

Station McMurdoFoto: antarcticsun.usap.gov

Originele bewoners vind je hier niet. Station McMurdo is namelijk een Amerikaans onderzoekstation waar ongeveer 1200 wetenschappers werken. Het is hier altijd koud, het kan alleen in januari en december voorkomen dat de temperatuur boven het vriespunt komt.

9. La Rinconada | Peru

La RinconadaFoto: agusbudiawan.wordpress.com

La Rinconada ligt 5100 meter boven zeeniveau en is daarmee een van de hoogst gelegen steden ter wereld. Het is meer een kamp dan een stad, maar toch is er een reden dat mensen hier wonen. La  Rinconada ligt namelijk naast een goudmijn. De wegen hier naar toe zijn zo slecht, dat je er dagen over doet om hier te komen.

10. Paaseiland

Paaseiland
Heb je je altijd al afgevraagd waar de naam Paaseiland vandaan kwam? Heel simpel. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen heeft het eiland in 1722 ontdekt op, jawel, paaszondag. Het eiland staat bekend om de grote stenen figuren, de ‘Moai’ en is alleen te bereiken met een klein vliegtuigje.