Waarom Een Treinvakantie In Nederland Écht Op Jouw Bucket List Zou Moeten Staan

Redactie - 7 juni 2016

Waarom Een Treinvakantie In Nederland Écht Op Jouw Bucket List Zou Moeten Staan

Redactie - 7 juni 2016

Wist je dat het Nederlandse spoornetwerk één van de drukste netwerken ter wereld is? In ons land ligt bijna 7000 kilometer spoorlijn, en de treinen die daar overheen rijden vervoeren dagelijks ruim 1,2 miljoen mensen! Met de trein kun je Nederland dus prima ontdekken. Omdat ons landje niet zo groot is, sta je binnen no time in de volgende provincie! En een treinvakantie in Nederland is dé manier om je eigen land beter te leren kennen. Zo kom je er al snel achter dat je voor een onvergetelijke vakantie helemaal niet het vliegtuig in hoeft te stappen!

 

Met de trein op vakantie in eigen land

Eigenlijk zou iedereen eens in eigen land op vakantie moeten gaan. Tijdens een treinvakantie in Nederland zie je pas echt goed hoe mooi ons koude kikkerlandje eigenlijk is! Nog niet overgehaald? Ik heb 6 redenen op een rijtje gezet die jou er zeker van zullen overtuigen dat Nederland een geweldige vakantiebestemming kan zijn, en dat je met de trein alle hoogtepunten van ons land kunt ontdekken.

1. Je kunt heerlijk ontspannen

ipad telefoon in trein

Als je met de trein op vakantie gaat, hoef je lekker nergens aan te denken. Je hoeft niet op het verkeer te letten, je hoeft niet moeilijk te doen met een kaart of navigatiesysteem, en je hoeft niet zelf te rijden. Alles wordt eigenlijk voor je gedaan. Het enige dat jij hoeft te doen is van tevoren goed op te letten welke trein je precies moet pakken, waar je moet overstappen, en ervoor zorgen dat je een geldig vervoersbewijs bij je hebt. De rest laat je mooi aan anderen over, zodat jij lekker zorgeloos op reis kunt.

Onderweg begin je eindelijk aan dat ene boek dat je al zo lang wilde lezen. Of je pakt je iPad of smartphone erbij en kijkt nog gauw even de nieuwste aflevering van je favoriete serie. En gewoon lekker uit het raam kijken en genieten van het landschap dat in een rap tempo voorbij komt zoeven is natuurlijk ook een prima tijdsbesteding. Eigenlijk begint je vakantie onderweg al! Je komt al helemaal tot rust voordat je überhaupt op je bestemming bent aangekomen.

De enige mogelijke stressfactor bij treinreizen is eigenlijk de kans op vertraging. Het kan natuurlijk tijdens je treinvakantie in Nederland voorkomen dat de trein tien minuten later is, of dat je midden in een weiland even stil komt te staan. Geen paniek, je bent op vakantie! Als je je overstap mist pak je gewoon de volgende trein. En als die pas over een uur komt, loop je toch gewoon even de stad of het dorp in waar je bent gestrand? Zo kom je nog eens op plaatsen waar je anders misschien nooit naartoe zou zijn gegaan!

 

2. Het hoeft helemaal niet duur te zijn …

trein op station

Maar reizen met de trein is toch ontzettend duur?” hoor ik je denken. Nou, dat valt dus allemaal hartstikke mee. Je moet het gewoon slim aanpakken! Als je steeds losse kaartjes koopt, kan zo’n reis door Nederland inderdaad nogal duur uitpakken. En er is minder ruimte om even een spontaan uitstapje naar een andere stad of bezienswaardigheid te maken, want dan moet je weer een extra retourtje naar die nieuwe bestemming kopen. En op die extra kosten zit je misschien helemaal niet te wachten.

Gelukkig zijn er genoeg slimme trucjes waarmee je je treinvakantie in Nederland lekker goedkoop kunt houden. Zo kun je bijvoorbeeld eens een kijkje nemen op de pagina van de Nederlandse Spoorwegen. Die hebben verschillende abonnementen waarmee je, ook tijdens je treinvakantie, vaak behoorlijk veel korting krijgt op je treinreis.

Er is bijvoorbeeld het Altijd Voordeel Maand-abonnement. Dat kost €25,- per maand en kun je iedere maand opzeggen. Als je dit abonnement hebt, krijg je altijd korting op je treinreis: in de spits 20% en in de daluren zelfs 40%. In de maand voordat je vakantie gepland staat, neem je gewoon zo’n abonnement, dat je meteen na je vakantie weer opzegt. Die €25,- haal je er makkelijk uit als je door heel Nederland treint!

trein bloemenveld

Reis je ook in de rest van het jaar veel met de trein? Dan is het Dal Voordeel abonnement misschien wel iets voor jou. Dat abonnement kost €50,- per jaar, en daarmee heb je tijdens de daluren én in het weekend altijd 40% korting op je treinreis. Doordeweeks voor 9.00u en tussen 16.00u en 18.30u betaal je de volle prijs, maar je kan je reis natuurlijk precies zo plannen dat je de spitsuren vermijdt. Dat is trouwens ook veel prettiger reizen, want dan weet je zeker dat je tijdens je treinvakantie in Nederland gewoon kunt zitten. Wel zo makkelijk met al die bagage! Trouwens ook fijn aan deze abonnementen: ze zijn behalve bij de NS ook bij de andere treinvervoerders in Nederland geldig.

Verder hebben verschillende winkelketens door het hele land meerdere keren per jaar acties waarbij ze dagkaartjes voor de trein voor een klein prijsje verkopen. Als je het slim speelt kan een weekje treinen door Nederland al vanaf €10,- per dag! Veel goedkoper dan een vliegreis dus.

 

3. … zelfs niet als je met het hele gezin gaat

kind in trein

Dat is allemaal leuk en aardig, denk je misschien, maar als je met het hele gezin op vakantie wilt, ben je veel meer geld kwijt dan wanneer je met zijn tweeën gaat. Nou, daar vergis je je dus in!

Wist je namelijk dat kinderen van 4 tot en met 11 jaar gratis mee mogen reizen, zolang er maar iemand van 18 jaar of ouder bij is die dezelfde treinreis maakt? De NS heeft namelijk een Kids Vrij abonnement, dat tot het eind van dit jaar tijdelijk gratis is. Kleine kinderen rijden dus gewoon voor niks met hun ouders mee; ze hoeven alleen maar een persoonlijke OV-chipkaart te kopen (die kost €7,50) waar het abonnement gratis op kan worden gezet.

Als je die treinvakantie wilt doorschuiven naar volgend jaar, is deze actie jammer genoeg afgelopen. Maar dan nog is het Kids Vrij abonnement helemaal niet duur: het kost normaal gesproken slechts €15,- per jaar. Met de OV-chipkaart erbij reist je kind dus tijdens de hele treinvakantie in Nederland onbeperkt voor maar €22,50! En dan kun je de rest van het jaar ook nog een paar leuke uitstapjes met je kinderen maken, bijvoorbeeld naar een tof pretpark.

Kinderen tot en met 3 jaar rijden sowieso gratis mee; voor hen hoef je geen abonnement af te sluiten of kaartje te kopen. Een treinvakantie in Nederland is dus ook prima geschikt voor het hele gezin!

 

4. Je ziet ons land eens van een andere kant

rotterdam centraal

Als je met de auto op vakantie gaat in eigen land, zie je eigenlijk alleen maar asfalt. Oh ja, en andere auto’s. Hele lange rijen andere auto’s, die op een slakkentempo vooruit bewegen. Gelukkig heb je in de trein geen last van files. En omdat je niet op de weg hoeft te letten, kun je lekker uit het raam kijken en genieten van het Nederlandse landschap. Voor een mooi uitzicht hoef je helemaal de grens niet over! Er zijn ontzettend veel treinroutes in Nederland die je langs de mooiste plekken brengen.

Tussen Maastricht en Heerlen bijvoorbeeld, waar je een prachtig uitzicht hebt over het heuvelachtige Limburgse landschap. Of tussen Utrecht en Den Bosch, waar je langs de prachtige kronkelende bochten van de rivieren rijdt. Op de weg van Lelystad naar Almere trein je door de Oostvaardersplassen, een indrukwekkend moerasland met ontelbaar veel vogels. En als je van Haarlem naar Zandvoort reist, rij je door de duinen met het strand als eindstation.

En wat dacht je trouwens van al die mooie treinstations? Of je nou van oude architectuur houdt of juist van hypermoderne gebouwen, tijdens je treinvakantie in Nederland kom je het allemaal tegen! Mijn persoonlijke favoriet is Rotterdam Centraal. Dat station is onlangs helemaal herbouwd en het resultaat mag er wezen! Het is een echte blikvanger met zijn bijzondere vormgeving, en de stationshal is ontzettend groot en licht. Je moet het eigenlijk echt een keer gezien hebben, dus sla tijdens je treinvakantie Rotterdam zeker niet over!

 

5. Of je nu een stadsmens bent …

stad amsterdam

Als je van stedentrips houdt, is een treinvakantie in Nederland de perfecte manier om de grote steden in eigen land eens te gaan verkennen. Wat dacht je van een treinvakantie waarin je alle hoofdsteden aandoet? Zo krijg je meteen een goed idee van hoe het stadsleven in alle provincies eraan toe gaat. Als je van shoppen houdt, kun je je treinvakantie daar mooi op afstemmen, zodat je in alle steden een mooi souvenirtje kunt scoren. Of als kunst meer jouw ding is, kun je tijdens je treinvakantie in één klap alle musea bezoeken die op je verlanglijstje staan.

De trein is de makkelijkste manier om de Nederlandse steden te bezoeken. Als je met de auto gaat, ben je vaak veel tijd kwijt met het zoeken naar een fatsoenlijke parkeerplek, en als je er dan eenmaal eentje hebt gevonden ben je meestal ook nog eens een fortuin aan parkeerkosten kwijt. En als je goedkoop wilt parkeren, sta je vaak een eind buiten de stad, zodat je nog een heel stuk moet lopen voordat je eindelijk in het centrum bent.

Maar als je met de trein gaat, heb je die problemen niet! Je hebt geen auto bij, dus je hoeft sowieso niet voor het parkeren te betalen, en de meeste grote treinstations liggen midden in of super dichtbij het centrum. Ideaal, toch? Dan hoef je ook niet zo ver met je bagage te sjouwen.

 

6. … of meer van de natuur houdt

natuur nederland molen

Word jij juist helemaal gek van de drukte van de stad? Of woon je zelf in één van de grootste steden van Nederland en wil je op vakantie juist even de rust opzoeken? Ook dat kan met de trein! Je zult namelijk merken dat de trein niet alleen in alle grote steden, maar ook in kleine, pittoreske dorpjes en vlakbij mooie natuurgebieden komt.

Dus ook voor natuurliefhebbers en kampeerders is een treinvakantie in Nederland een geweldige uitkomst. Hierboven noemde ik de Oostvaardersplassen al, maar Nederland kent nog zo veel meer natuurgebieden en landschappen waar je eindeloos doorheen kunt wandelen, om aan het eind van de dag een knusse camping op te zoeken en lekker je (lichtgewicht!) tentje op te slaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Hoge Veluwe, waar je gratis een fiets kunt lenen om de bossen en heide te verkennen? Of de Loonse en Drunense Duinen, dat enorme stuifzandgebied in Brabant, dat je vanaf Tilburg of Den Bosch makkelijk met het openbaar vervoer kunt bereiken?

Zelfs als je liever je eigen fiets meeneemt, kan dat met de trein. Als je een vouwfiets hebt, mag je die gratis in alle treinen meenemen. Maar ook voor ‘gewone’ fietsen zijn in de trein speciale plekken gereserveerd, en tegen een kleine toeslag kun je al die mooie natuurgebieden in Nederland op je eigen fiets ontdekken.

 

Tot slot: Waar moet je rekening mee houden?

vrouw bij rails

  • Er wordt vaak aan het Nederlandse spoornetwerk gewerkt, vooral in het weekend en in de zomerperiode, omdat dan minder mensen dagelijks met de trein reizen. Het kan dus voorkomen dat de route die je voor ogen had voor je treinvakantie in Nederland niet beschikbaar is, omdat er geen of minder treinen rijden. De NS zet in veel gevallen wel bussen in, maar als je bijvoorbeeld je fiets mee wilt nemen, is dat met de bus een stuk lastiger. Hou dus bij het plannen van je vakantie goed de website van ProRail in de gaten, zodat je precies weet wanneer je ongestoord de trein kunt pakken.
  • Je hebt ze vast in je familie- of vriendenkring: mensen die vaak met de trein reizen en constant klagen over de NS. Maar wist je dat ruim 96% van de treinen van de NS op tijd rijdt? De kans dat je tijdens je treinvakantie in Nederland veel vertraging opdoet, is dus niet lang zo groot als je misschien zou denken. Toch kan het natuurlijk een keertje gebeuren dat er door onvoorziene redenen toch een trein iets te laat is. Probeer daar in je schema rekening mee te houden; plan ritten in met ruime overstaptijden, zodat je, als de trein een minuutje of twee te laat aankomt, niet meteen hoeft te gaan stressen over je overstap. Het is tenslotte vakantie!
  • Let goed op met inpakken! Hou er rekening mee dat je alle spullen die je mee wilt nemen, dus ook steeds de trein in en uit moet tillen. En als je op plaatsen komt waar maar weinig of geen bussen rijden, zul je ook nog eens stukken moeten lopen met je bagage. Neem dus geen al te zware dingen mee. Heb je die acht paar schoenen echt nodig? Dat lijkt me niet! Verder kan het ook slim zijn om in plaats van een rolkoffer te kiezen voor een backpack. Op je rug draag je nou eenmaal makkelijk meer gewicht.

 

Als je je vakantie gaat boeken, heb je vaak de neiging om voor een verre bestemming te kiezen. Maar Nederland is een fantastisch vakantieland, en met de trein kun je je eigen land eens van een andere kant bekijken! Een treinvakantie in Nederland zou dus echt op jouw bucket list moeten staan.

 

Ben jij al eens op vakantie geweest in eigen land? Of heb je nog meer tips voor een treinvakantie?

Laat het me weten in een reactie!