Goedkoop Golfen In Duitsland: Maak Van Je Birdie Een Hole-In-One!

Redactie - 20 juni 2016

Goedkoop Golfen In Duitsland: Maak Van Je Birdie Een Hole-In-One!

Redactie - 20 juni 2016

Wist je dat er maar liefst 877 geregistreerde golfbanen met negen of achttien holes zijn in Duitsland? En wist je dat goedkoop golfen in Duitsland ook zeker tot de mogelijkheden behoort?

In Nederland golfen is zeker niet verkeerd, maar als golfer wil je soms wel eens een nieuwe baan uitproberen, met andere holes in een andere omgeving. Voor nieuwe banen hoef je niet gelijk naar golfresorts in Spanje of Turkije af te reizen; je kunt ook gewoon je auto in stappen. Na een paar uur rijden sta je op een Duitse golfbaan de sterren van de hemel te slaan.

Golfen in Duitsland is daarbij ook nog eens voordelig als je weet waar je moet zijn. Zelf heb ik nog niet zo lang geleden voor het eerst op een golfbaan gestaan en dit was in Duitsland. Ook zonder enige ervaring (ik denk dat ik de eerste ben met een golfhandicap boven de 100) was ik welkom op de mooie baan van de golfclub. Voor maar €7,50 kon ik zo vaak de baan over als ik wilde. Het was echt super!

Wil je ook zo’n toffe golfdag als ik had? Alle tips en tricks om goed en goedkoop te kunnen golfen in Duitsland zal ik in dit artikel uitleggen!

 

Handicap 54 (GVB) wel of niet nodig in Duitsland?

Handicap 54

Om op golfbanen te kunnen spelen heb je een golfvaardigheidsbewijs (GVB) nodig. Sinds 1 april 2012 is het GVB gewijzigd naar Handicap 54, maar we hebben het hier dus over hetzelfde papiertje. Om Handicap 54 (GVB) te halen dien je lessen te volgen en golfexamen te doen. De reden waarom je examen moet doen, is dat het belangrijk is dat je golf op de juiste en correcte manier speelt. Dit zorgt ervoor dat het spel zal gaan zoals het bedoeld is en er onderling competitieve mogelijkheden ontstaan. Verder is het voor de golfsport belangrijk dat je alles weet over de etiquette op de baan.

Wanneer je in Duitsland wilt golfen kan dit op basis van jou Handicap 54 (GVB). Let er wel op dat deze EGA-gecertificeerd is. Het is belangrijk dat jouw Handicap 54 (GVB) voldoet aan de eisen van de European Golf Association (EGA). Dit gebeurt automatisch al je je Handicap 54 (GVB) netjes bij de Nederlandse Golf Federatie (NGF) haalt.

In Duitsland is op de grotere banen (18 holes) standaard een Handicap 54 (GVB) nodig om te mogen spelen. Dit geldt ook voor sommige kleinere banen en op enkele banen mag je hoe dan ook niet spelen. Het is belangrijk van tevoren te informeren naar de regels van de golfclub waar je wilt gaan spelen.

Ook als je niet beschikt over een Handicap 54 (GVB) is het mogelijk om in Duitsland te golfen. Sommige clubs beschikken over een grote en een kleine baan. De kleinere baan bestaat uit enkele holes en ook qua afstand zijn deze banen kleiner dan de grotere. Het is in sommige gevallen niet nodig om een Handicap 54 (GVB) te hebben om op een kleine baan te mogen golfen (en de prijzen van deze banen liggen aanzienlijk lager dan die van hun grotere broers, maar hierover later meer). Lees je vooraf dus goed in!

 

Met korting golfen in Duitsland

Golftas

Het gebruik van vouchers om met korting te kunnen golfen is de Duitsers niet vreemd. Via GolfVouchers.nl kun je zulke vouchers kopen. Deze vouchers geven je tot 50% korting wanneer je met twee personen op een baan met negen of achttien holes wilt golfen. Er zijn verschillende golfbanen die hier zowel in Nederland als in Duitsland aan meedoen. Op de site van GolfVouchers kun je precies lezen hoe dit werkt. Een club kan namelijk zelf bepalen wanneer de korting geldig is. Informeer dit dus op tijd!

Golfbanen in Duitsland die hieraan meedoen:

Ook zijn er verschillende boeken te verkrijgen waar golfvouchers in zitten. Zo geeft de Duitse golfbond (Deutscher Golf Verband, DGV) jaarlijks een boek uit met coupons voor de in dat jaar deelnemende golfbanen. Dit zijn er voor het seizoen 2016/2017 maar liefst 210! De titel van het boek voor dit jaar is Golfführer für Deutschland 2016/2017. Voor de meeste banen hanteren ze de in Duitsland bekende 2:1-voucher. Met deze voucher kun je met twee personen voor de prijs van één greenfee (toegang tot de baan) spelen. Daarnaast vind je in dit boek ook kortingen voor mensen die alleen willen spelen.

 

Golfbanen net over de Duitse grens

Hieronder vind je verschillende golfbanen waar je met een GolfVoucher kunt spelen (twee voor de prijs van één), waar het mogelijk is om tegen een laag bedrag op de kleinere baan te spelen of waar de prijs om te golfen sowieso al lager is. De banen liggen allemaal in het grensgebied (of nét iets verder) en staan in willekeurige volgorde.

Genoemde prijzen gelden voor de zomerperiode. Deze loopt in de meeste gevallen van maart tot en met november.

 

1. Mühlenhof Golf & Country Club e.V.Niedermörmter

MühlenhofFoto: muelenhof.net

Op een afstand van een kleine vijftig kilometer van Arnhem vind je deze golfbaan. Deze baan staat bekend om zijn vele waterhindernissen. Vooral voor de beginner en de gemiddelde golfer is deze baan een leuke uitdaging. Op het eerste gezicht lijkt de baan eenvoudig, maar door de hindernissen is hij uitdagender dan je denkt! De afwisseling tussen weide- en bosholes zorgt ervoor dat de hele baan een landelijk gevoel krijgt.

Het clubhuis is gevestigd in een boerderij en bij het restaurant ligt een zonnig terras met uitzicht op de tiende hole. Als je meerdere dagen wilt golfen is het mogelijk hier een vakantiehuis te huren. Dit huis ligt direct naast de golfbaan en je kunt er meteen een golfarrangement bijboeken.

Kosten voor de greenfee zijn:

  • Doordeweeks – €50,- (na drieën: €30,-)
  • In het weekend – €60,- (na drieën: €40,-)

Deze kosten zijn voor een dagkaart voor de baan met achttien holes. Wanneer je gebruik maakt van een GolfVoucher, die hier geaccepteerd wordt, kun je met z’n tweeën golfen voor de prijs van één greenfee. Dan betaal je dus maar €25,- of €30,- per persoon (of zelfs maar €15,- of €20,- per persoon wanneer je na drieën gaat spelen).

Adres:
Greilack 29
47546 Kalkar-Niedermörmter

 

2. Golf International MoylandBedburg-Hau

MoylandFoto: Golf International Moyland

Golf International Moyland ligt op een paar minuten rijden van de stad Kleve. Als je uit Nederland komt is de club vanuit Arnhem en Nijmegen binnen een half uur te bereiken. Lekker dichtbij dus! Deze baan is geschikt voor golfers van alle niveaus. Op de 18-holes baan (die maar liefst 82 hectare beslaat) zijn vier verschillende tee boxen aanwezig. Dit is de plaats waar de eerste slag vanaf genomen wordt. Doordat dit op vier plaatsen kan, kan de lengte van de baan worden aangepast aan je niveau.

Het fijne aan Golf International Moyland is dat je hier voor een leuke prijs kunt golfen. Dit komt doordat ze onder andere beschikken over een kleinere baan met zes holes en omdat het mogelijk is voor negen holes een greenfee aan te schaffen. Deze negen holes speel je op de 18-holes baan. Daarnaast is het voordelig om ’s ochtends vroeg of in de na middag te gaan golfen. Ben je lid van de ANWB? Je kunt via de ANWB korting krijgen op de greenfee voor Mühlenhof!

Kosten voor de verschillende greenfees:

  • 18-holes: €55,- (ma-vr), €65,- (za-zo), €37,50 (voor negen uur of na vier uur)
  • 9-holes: €32,50 (ma-vr), €37,50 (za-zo), €18,75 (voor negen uur of na vier uur)
  • 6-holes: €7,50 (ma-zo)

Ook bij deze club is een restaurant aanwezig. Mocht je hier willen avondeten is het slim om vooraf te reserveren.

Adres:
Moyländer Allee 10
47551 Bedburg-Hau

 

3. Golfclub BrilonBrilon

BrilonFoto: Golfclub Brilon

Voor deze golfclub zul je iets verder moeten rijden dan de eerste twee. Het is echter wel een mooie baan en de rit meer dan waard. Zeker omdat iedere golfer, of je nu professional bent of nog nooit een club in je handen hebt gehad, hier op zijn plek is. Golfclub Brilon ligt op een heuvelachtige locatie wat voor mooie uitzichten zorgt over het omringende landschap. De baan kent negen holes die twee keer gelopen worden. Daarnaast is hier nog een kortere baan met zes holes waarop iedereen welkom is, van kinderen tot mensen die wel eens willen ervaren wat golfen nou precies inhoudt.

Wanneer je gebruik wilt maken van de korte baan als niet-golfer is het wel aan te raden eerst een korte cursus te volgen over onder andere de regels op de baan. Deze volg je voorafgaand aan je golfdag. Wanneer je al wel eens gegolft hebt (met je werk bijvoorbeeld) of je verwacht dat je een natuurtalent bent dan is zo’n cursus niet nodig. Spullen zijn te leen bij het clubhuis.

Prijzen voor de verschillende greenfees:

  • 18-holes: €35,- (ma-vr), €45,- (za-zo), €25,- (ma-vr na zes uur ’s avonds), €30,- (za-zo na zes uur ’s avonds).
  • 6-holes: €10,-/€5,- (volwassenen/kinderen inclusief korte cursus), €5,-/€3,- (volwassenen/kinderen zonder cursus).

Praat na het golfen gezellig na met de andere golfers op het terras bij het clubhuis. Bij deze golfclub kun je overigens ook gebruik maken van een GolfVoucher.

Adres:
Hölsterloh 6
59929 Brilon

 

4. Golfclub Westheim – Marsberg-Westheim

WestheimFoto: gc-westheim

Na een rit door onder andere het gebied rondom de Nederrijn en de stad Dortmund kom je aan in het plaatstje Westheim in de gemeente Marsberg. Hier vind je deze fijne golfbaan, die bestaat uit een lange baan van achttien holes en een kortere baan van zes holes. Zoals bij de eerdere banen ook het geval is, dien je voor de grote baan een Handicap 54 (GVB) te hebben. Voor de kleine baan is geen golfvaardigheidsbewijs nodig.

De baan is zowel voor de beginner als voor de gevorderde golfer een uitdaging. Door middel van waterpartijen, grasbunkers en zandbunkers zul je voortdurend uitgedaagd worden. De baan ligt op een hoogte van tweehonderd meter, maar heeft zelf weinig hoogteverschil. Mocht je na het spelen op deze baan nog niet genoeg hebben, kun je altijd nog doorrijden naar Golfclub Brilon, die twintig kilometer verderop ligt.

Kosten van de verschillende greenfees:

  • 18-holes: €40,- (ma-vr), €50,- (za-zo)
  • 9-holes (hole 1-9 of 10-18): €20,- (ma-vr), €30,- (za-zo)
  • 6-holes: €16,- (ma-vr), €20,- (za-zo)

Op deze baan is het mogelijk om te golfen met een GolfVoucher. Dat scheelt weer!

Adres:
Kastanienweg 16b
34431 Marsberg-Westheim

 

5. Golfplatz BorgheesEmmerich am Rhein

BorgheesFoto: Golfclub Borghees

Op niet meer dan een steenworp afstand over de grens vind je het dorp Emmerich. Hier vind je de golfbaan van Golfplatz Borghees. Deze baan bestaat uit achttien holes die je ook voor de helft kunt lopen. Daarnaast is ook hier een kortere baan waar je tegen een leuke prijs kunt golfen. Golfplatz Borghees ziet ook graag niet-golfers langskomen. Je kunt hier als leek op de korte baan spelen en je bent van harte welkom in het restaurant en op het heerlijke terras.

De baan is uitdagend voor zowel de beginnende als de ervaren golfer. Over het algemeen wordt het laatste hole, hole 18, als lastig ervaren. Menigeen slaat hier een double bogey. Van een double bogey is sprake wanneer je twee slagen boven de par van de baan speelt. De par is het aantal slagen dat een gemiddelde professional nodig heeft om de hole te kunnen spelen. Wie weet kun jij de par halen!

Wat betaal je voor de verschillende greenfees?

  • 18-holes: €45,- (ma-vr), €50,- (za-zo)
  • 9-holes: €30,- (ma-vr), €35,- (za-zo)
  • 5-holes: €10,- (ma-vr), €15,- (za-zo)

Op deze baan kun je geen korting krijgen met een GolfVoucher, maar wel met je ANWB-lidmaatschap. Kijk op de site van de ANWB hoeveel korting dit is en in welke periode je hier gebruik van kunt maken.

 

Dacht je voor het lezen van dit artikel nog dat golfen een dure sport was, dan heb je nu toch gezien dat dit best meevalt! Duitsland is een fijn land om eens een dagje te gaan golfen, ook als je geen Handicap 54 (GVB) hebt. De korte banen zijn er voor iedereen en bij iedere golfclub in deze lijst is iedereen van harte welkom!

 

Heb jij nog tips om goedkoop te golfen in Duitsland?

Of ken jij één van deze banen en wil je je ervaring delen?

Laat het weten in de comments!