Metro Londen

De informatie in dit artikel is op 24 april 2013 geupdate

Londen is een fantastische stad om te bezoeken, je bent er zo en je kan zelf kiezen of je met de boot, de trein, de auto of het vliegtuig wilt gaan. De sfeer en de bezienswaardigheden maken het een echte wereldstad. Wanneer je je snel door de stad wilt verplaatsen is de metro een passend vervoersmiddel. Het metrostelsel van Londen is het oudste ter wereld en bestaat sinds 1863. In Londen wordt de Metro ook wel “The Tube”genoemd. Het stelsel is sinds 2003 in het bezit van Transport for Londen (TfL).

Openingstijden metro Londen

De metro is op werkdagen geopend van vijf uur ’s ochtends tot half één ’s nachts. Op zon- en feestdagen is de metro geopend van half zeven ’s ochtends tot twaalf uur ’s nachts.

Kaart van de metro Londen

Op de onderstaande metrokaart krijg je een goed beeld van de verschillende lijnen en haltes in Londen. Klik op de afbeelding om de kaart van de metro in Londen te vergroten.

 Het systeem van metrolijnen in Londen bestaat uit twaalf verschillende lijnen en telt 275 stations en heeft een totale lengte van 408 kilometer. Het metrostelsel is opgedeeld in 6 zones. Zone 1 is het centrum van Londen en de metrostations die zich hier het verst vanaf bevinden liggen in zone 6. De lijnen worden aangeduid met een eigen kleur. Je vindt de volgende lijnen:

Vervoersmaatschappij TfL

 • Bakerloo line (Bruin)
 • Central line (rood)
 • Circle line (geel)
 • District line (groen)
 • East London line (oranje)
 • Hammersmith & City line (roze)
 • Jubilee line (grijs)
 • Metropolitan line (paars)
 • Northern line (zwart)
 • Piccadilly line (donker blauw)
 • Victoria Line (licht blauw)
 • Waterloo & City line (turquoise)

Bezienswaardigheden per metro bezoeken

Vrijwel alle toeristische bezienswaardigheden van Londen zijn te bereiken per metro. In het volgende overzicht kun je eenvoudig zien bij welk metrostation je kunt uitstappen voor de belangrijkste bezienswaardigheden in Londen.

Wat kost een metrokaartje in Londen?

Verblijf je meerdere dagen in Londen en ga je veel gebruik maken van het openbaar vervoer, dan is een ‘Travelcard’ een goede optie. Deze kaart is voor 1 of 7 dagen en is te gebruiken voor al het openbaar vervoer in Londen. Zones 1-2 is vooral voor centraal Londen, met deze kaart reis je naar de meest bekende attracties in het centrum van Londen. Zones 1-6 is voor centraal Londen en de buitenwijken, met deze kaart reis je door bijna heel Londen, inclusief Heathrow vliegveld (zone 6).

Travelcard

Enkel reis zones 1-6 € 7,00
1 Dag zones 1-2 € 11,00
1 Dag zones 1-6 € 20,50
7 Dagen zones 1-2 € 37,50
7 Dagen zones 1-6 € 68,50

Visitor Oystercard

Londen was één van de eerste grote steden van Europa met een elektronische pas waarmee voor het openbaar vervoer betaald kon worden. Tegenwoordig kun je als toerist ook een Visitor Oystercard aanschaffen. Je kunt de Visitor Oystercard voor je reis al aanschaffen met een tegoed van £20, £30 of £ 40 en dan krijg je dat thuis toegestuurd. De borgkosten voor een Visitor Oystercard bedraagt online £ 3 en in Londen £ 5. Bij het inleveren van je pas krijg je het bedrag dat nog op je Oystercard staat en de borgkosten weer terug.

Gebaseerd op de prijzen van 24 april 2013. Voor meer info zie: Transport for Londen

Geschreven door

Zoover


Schrijf een review over je vakantie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief