Slim Op Reis: 13 Handige Tips & Tricks Voor Een Zorgeloze Vakantie

Redactie - 29 juni 2016

Slim Op Reis: 13 Handige Tips & Tricks Voor Een Zorgeloze Vakantie

Redactie - 29 juni 2016

Het is eindelijk zomer, en dat betekent dat je vakantie steeds dichterbij komt! Nog even die laatste paar werkdagen doorkomen, en dan kan je vakantie eindelijk beginnen. Misschien heb je wel een luxe vliegreis naar Curaçao geboekt, of ga je San Francisco ontdekken tijdens een stedentrip. Wat jouw droombestemming ook is, zorgeloos op reis is je voornaamste prioriteit!

13 handige vakantietips voor een zorgeloze reis

We zetten een aantal handige vakantietips voor je op een rijtje, zodat je bij het voorbereiden, tijdens het inpakken en natuurlijk tijdens de reis zelf voor alles hebt gezorgd. Je zult zien dat je reis met deze tips & tricks vlekkeloos zal verlopen!

 

1. Sla belangrijke telefoonnummers op

telefoon parijs

Als je naar het buitenland gaat, is het slim om ervoor te zorgen dat je, mocht er iets gebeuren waar je geen rekening mee had gehouden, belangrijke telefoonnummers in je contacten hebt staan op je telefoon. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het nummer dat je nodig hebt als je onverhoopt je bankpas moet blokkeren, bijvoorbeeld omdat je je portemonnee bent verloren. Als je deze nummers allemaal bij de hand hebt, kun je dit soort zaken meteen regelen, zodat je je vakantie zorgeloos kunt voortzetten!screenshot google maps

2. Download kaarten met Google Maps

Vind je het ook zo fijn om lekker door een vreemde stad te slenteren? Vooral in de grote hoofdsteden kun je eindeloos rondlopen. Je kijkt je ogen uit naar de prachtige architectuur, gaat even een winkel in om souvenirs voor je vrienden en familie te kopen, of brengt spontaan een bezoek aan die mooie kerk die je opeens tegenkomt.

Maar in zo’n vreemde stad is verdwalen natuurlijk ook een stuk makkelijker. Sla een paar keer een hoek om en je weet ineens niet meer precies waar je bent. Alle borden zijn in een vreemde taal en je hebt geen kaart. Wat nu? Om dit soort situaties te voorkomen heeft de app van Google Maps een hele handige functie. Daarmee kun je thuis, voordat je op vakantie gaat, kaarten downloaden. Zo kun je die ook gebruiken als je in het buitenland even geen internet hebt! Om dit te doen, zoek je eerst de plaats op waar je naartoe gaat, bijvoorbeeld New York City. Heb je de plattegrond gevonden, typ dan in het zoekbalkje ‘ok maps’ in. Zoals je ziet op de afbeelding hiernaast krijg je dan de mogelijkheid om de kaart te downloaden. Deze wordt dan opgeslagen in Google Maps, zodat je hem altijd kunt raadplegen. Handig toch?

3. Scan je paspoort of identiteitskaart in

paspoort computer

Mocht je onverhoopt je portemonnee of je tas kwijtraken, met je paspoort of identiteitsbewijs erin, dan is het handig om een kopie van dat paspoort of identiteitsbewijs in je bezit te hebben op vakantie. Je weet maar nooit wanneer je het nodig zult hebben. Een papieren kopietje in je koffer doen is dus slim. Om er zeker van te zijn dat je altijd toegang zult hebben tot je eigen gegevens kun je van tevoren ook een scan van je paspoort maken en deze naar jezelf en naar je reispartner mailen. Zo kun je in geval van nood altijd aantonen wie je bent.

4. Boek je ticket incognito

computer zon

Wist je dat websites van vliegmaatschappijen en andere boekingssites in de gaten houden hoe vaak jij hun pagina bezoekt, en in welke vluchten je geïnteresseerd bent? Ze gebruiken deze informatie om zo veel mogelijk geld aan jou te verdienen. Als ze zien dat jij meerdere keren naar bepaalde tickets zoekt, bijvoorbeeld voor een vliegreis naar Bali, wordt de prijs van dat ticket elke keer dat je zoekt een beetje duurder. Zo krijg jij het idee dat je snel moet boeken, omdat de prijs anders steeds maar op zal blijven lopen. Op deze manier verdient de vliegmaatschappij nog meer aan jouw ticket.

Gelukkig kun je dit op twee manieren makkelijk omzeilen. De meeste internetbrowsers bieden je de mogelijkheid om incognito te surfen. Dan ‘vergeet’ de browser welke pagina’s je al een keer eerder bezocht hebt, en is deze informatie niet beschikbaar voor de maatschappijen. Op deze website vind je een handig overzicht van de opties per browser. De tweede manier is om, voordat je de website weer bezoekt om je tickets te boeken, je cookies en browsergeschiedenis te verwijderen. Ook dan kan de vliegmaatschappij of boekingssite je niet voor de gek houden.

5. Niet vouwen, maar rollen

koffer inpakken

Je koffer inpakken blijft een lastige klus. Iedere keer wordt het weer proppen om net dat ene jurkje of die mooie schoenen in je koffer te krijgen die je per se mee wilt nemen op vakantie. En op de terugweg is het dichtritsen van je koffer al helemaal een opgave, met alle souvenirs die je tijdens je vakantie hebt geshopt.

Waarschijnlijk heb je je kleding allemaal netjes opgevouwen om het zo efficiënt mogelijk in je koffer te passen. Maar wist je dat je veel meer kleding kwijt kunt als je al je outfits niet opvouwt, maar oprolt? Door je kleding strak op te rollen zul je merken dat je je koffer op een veel handigere manier kunt indelen. En als je rolt in plaats van vouwt, kreukt je kleding onderweg minder snel.

6. Gebruik je schoenen als extra opbergruimte

koffer schoenen

Ben je je koffer aan het inpakken, en nemen je schoenen iets te veel plek in beslag? Als je kleine dingen in je schoenen stopt, scheelt dat alweer iets aan ruimte in je koffer. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan sokken of ondergoed; kleine items waarvan het niet uitmaakt als ze kreuken en die makkelijk weg te stoppen zijn. Zo gebruik je de loze ruimte in je schoenen optimaal, en het zorgt er ook nog eens voor dat ze netjes blijven in je koffer!

7. Leg een geurdoekje of stukje zeep tussen je kleren

zeepblok

Natuurlijk neem je alleen maar schone kleren mee op vakantie, dus je zomerse outfits ruiken heerlijk als ze je koffer in gaan. Maar als je een lange reis voor de boeg hebt, heb je kans dat ze onderweg iets minder fris gaan ruiken. Doordat je kledingstukken samengepakt in een koffer zitten, kan het zo zijn dat ze bij aankomst een muffe geur hebben gekregen. Vooral tijdens lange vluchten of in een vochtige auto kun je hier last van hebben. En je wilt er tijdens de vakantie natuurlijk zo fris en fruitig mogelijk bij lopen!

Dit kun je makkelijk voorkomen door bijvoorbeeld geurdoekjes, die eigenlijk voor in de droogtrommel bedoeld zijn, tussen je kleding te leggen. Ook geurzakjes die je normaal gesproken in de kleerkast legt zijn hier perfect voor geschikt. Zo ruiken je kleren zelfs na die lange vlucht naar Los Angeles nog heerlijk fris! Op de terugweg kun je het zeepje uit de badkamer van het hotel gebruiken om je kleding lekker fris te houden.

8. Bewaar je kabels in een oude brillenkoker

brillendoos opladers

(Foto)

Je kent het wel: je wilt op vakantie je telefoon opladen, maar je bent vergeten in welk vakje van je grote koffer je je oplader ook alweer hebt gestopt. Als je hem eenmaal gevonden hebt, zijn alle kabels die je hebt meegenomen tijdens de reis veranderd in een enorme knoop. Je moet eerst een kwartier sjorren om ze uit elkaar te krijgen.

Om dit te voorkomen is het slim om alle kabels, opladers en oortjes die je mee wilt nemen samen in te pakken. Een goede methode is om ze netjes op te rollen en ze samen in een oude brillenkoker te stoppen, bijvoorbeeld van een zonnebril die je toch niet meer gebruikt. Zo kun je ze handig op één plaats bewaren en raken ze onderweg niet in de knoop!

9. Bewaar haarspeldjes in een oud Tic Tac-doosje

tic tac doosje haarspeldjes

(Foto)

Als je haarspeldjes in de winkel koopt, zitten ze aan een handig kartonnetje. Maar als je ze eenmaal van dat kartonnetje hebt afgehaald, kom je ze overal in huis tegen. In iedere tas die je hebt, zitten er waarschijnlijk wel een paar. Dat is in principe best handig, maar als je haarspeldjes mee wilt nemen op vakantie is het veel fijner om ze allemaal bij elkaar te bewaren.

Een leeg doosje Tic Tacs heeft de perfecte afmetingen voor het bewaren van je haarspeldjes. Ze passen er precies in, en met het handige klepje dat op het doosje zit kun je ze er makkelijk uitschudden om ze te gebruiken. Heel handig voor in je toilettas, want zo’n doosje neemt hartstikke weinig ruimte in beslag!

10. Voorkom lekkende flessen met huishoudfolie

koffer shampoo

Er zijn weinig dingen zo vervelend als er bij aankomst in je heerlijke hotel op de Malediven achter komen dat de fles waar je shampoo in zit heeft gelekt en al je kleren vies zijn geworden. Nu moet je meteen alles gaan wassen, en daar ben je natuurlijk niet voor op vakantie gegaan.

Ook dit kun je op een makkelijke manier voorkomen. Haal de doppen van alle flessen en tubes die vloeistoffen bevatten, zoals shampoo en badschuim maar ook tandpasta en dagcrème, van de flessen af. Span een stukje huishoudfolie over de opening heen en draai de dop er vervolgens weer op. Zo zijn je flessen extra beschermd tegen lekken!

11. Maak een foto van de auto

vliegveld parkeerplaats

Ga je vliegen, en ben je van plan je auto bij het vliegveld te laten staan terwijl je op vakantie bent? Bij de meeste vliegvelden vind je ontelbaar veel verschillende parkeerhavens waar je je auto neer kunt zetten. Daardoor kan het een behoorlijke klus zijn om je auto terug te vinden. En dat is best vervelend als je eigenlijk het liefst zo snel mogelijk naar huis wilt.

Als je na het parkeren van je auto een goede, duidelijke foto maakt van de parkeerplaats en de ingang van de parkeergarage waar hij staat, vind je hem na aankomst op Schiphol binnen no time terug. Dan hoef je in ieder geval niet de hele vakantie te onthouden in welk vak je hem precies hebt neergezet.

12. Gebruik een pinautomaat in plaats van een wisselkantoor

pinautomaat vrouw

Buitenlandse munteenheden blijven altijd lastig. Eigenlijk ben je tijdens je vakantie de hele tijd bezig met omrekenen, en zeker als het niet zo’n makkelijke rekensom is kan dat behoorlijk lastig zijn. Het is dan ook verleidelijk om na aankomst op het vliegveld bij een wisselkantoor je euro’s om te wisselen naar buitenlandse valuta. Dan hoef je in ieder geval niet zelf uit te rekenen hoe veel je precies uitgeeft. Je weet precies hoe veel euro’s je kwijt bent bij het wisselen.

Maar deze wisselkantoren vragen, bovenop de koersen, vaak nog eens extra transactiekosten voor het omwisselen. Pinnen bij een automaat, direct van de buitenlandse bank dus, is vaak veel voordeliger. Je moet dan wel van tevoren goed uitrekenen hoe veel je precies op wilt nemen, maar het is wel de moeite waard.

13. Laad je telefoon op aan de tv in het hotel

smartphone opladen

Het is je vast al eens gebeurd tijdens een reis naar het buitenland: je bent helemaal vergeten een reisstekker of adapter mee te nemen. Nu kun je je telefoon of laptop niet opladen, want in het hotel zitten alleen maar stopcontacten waar jouw Nederlandse stekker niet in past.

Kijk voordat je geld uitgeeft aan een nieuwe reisstekker eens aan de achterkant van het televisiescherm in je hotelkamer. Veel moderne schermen hebben namelijk een USB-poort. Daaraan kun je makkelijk je telefoon opladen. Een nieuwe stekker kopen is in veel gevallen dus helemaal niet nodig!

 

Met deze handige vakantietips ben je optimaal voorbereid voor vertrek! Zo begin je zorgeloos aan je reis en maak je je vakantie zo makkelijk mogelijk.

Zin gekregen in een vakantie naar de zon, maar heb je nog niet geboekt? Klik hier om nog snel je last minute te boeken.

Heb jij zelf nog handige vakantietips die je graag met anderen wilt delen?

Laat het weten in een reactie!