De meest gangbare redenen voor vluchtvertragingen

Redactie - 21 februari 2019

De meest gangbare redenen voor vluchtvertragingen

Redactie - 21 februari 2019

Niets zo irritant als met de vakantiekriebel in je buik op de luchthaven aankomen, om vervolgens te ontdekken dat je vlucht vertraging heeft opgelopen. Naar de reden blijft het vaak gissen. Zoover verzamelde de meest gangbare redenen voor vluchtvertragingen.

Operationele problemen

Wanneer iedereen netjes in het vliegtuig zit en het maar niet vertrekt, dan krijgt de passagier vaak als uitleg dat het gaat om operationele problemen. Wat dit dan precies zijn, wordt niet altijd duidelijk. De term operationele problemen is dan ook een verzamelnaam geworden voor wat vaak een combinatie van factoren is. Wat zijn de de grootse boosdoeners van vluchtvertragingen? Onder andere regels, technische problemen en… de passagiers zelf!

Regels en beperkingen

De afgelopen twintig jaar is het aantal passagiers gestegen van een half miljard naar jaarlijks ruim drie (!) miljard. Tel daarbij de veiligheidsprocedures én een steeds drukker luchtruim bij op en je vraagt je af waarom er niet nog veel meer vluchten vertraging oplopen. Met name wanneer er bijzondere weersomstandigheden zijn, moet alles opnieuw worden bekeken. Dit kost tijd, met als gevolg een latere vertrektijd. Veiligheid voorop, zullen we maar zeggen. Dan maar iets later je handdoek op je ligstoel leggen bij het ruime zwembad van het Kunuku Aqua Resort op Curaçao.

Technische problemen

Hoezeer ook de technologische ontwikkeling in de luchtvaartsector de laatste jaren een vlucht heeft genomen, technische mankementen blijven zich altijd voordoen. Als je ziet hoeveel technische snufjes er in een vliegtuig zitten, dan is dat ook niet verwonderlijk. Onder het motto ‘veiligheid voor alles’ wordt in geval van een technisch probleem het daarvoor geldende protocol minutieus gevolgd. Is alles afgevinkt? Op naar je zonvakantie!

Regels en rusttijden

Luchtvaartmaatschappijen hebben in hun regels gespecificeerd, dat de bemanning goed uitgerust moet zijn voor aanvang van een vlucht. Wanneer een vorige vlucht vertraging heeft opgelopen, zeker bij een intercontinentale vlucht naar Thailand of Bali, kan het dus voorkomen dat de crew nog niet voldoende rusturen heeft gehad, met mogelijk een vluchtvertraging tot gevolg.

Treuzelende passagiers

Wie ook behoorlijk kunnen vertragen, zijn sommige passagiers zelf! Wanneer je herhaaldelijk een naam door de intercom hoort schallen, is dat niet alleen omdat de crew zo aardig is om de treuzelende passagier een tweede kans te geven. Nee, het protocol stelt dat wanneer een passagier te laat bij de gate is, de bagage uit het ruim moet worden verwijderd. Op deze handeling zit natuurlijk niemand te wachten. Liever check je zo snel mogelijk in bij Hotel H10 Lanzarote Princess in de gezellige badplaats Playa Blanca. Reviewer Frank: ‘Perfect gelegen, vlak bij alle voorzieningen, en met een goede prijs-kwaliteitverhouding.’

Pimpelende passagiers

Niet alleen de afwezigheid, maar ook het gedrag van de passagier kan voor serieuze vertraging zorgen. Want wat als kort voor vertrek blijkt dat een passagier veel te veel heeft gedronken en een flinke scene schopt? Probeer een hevig protesterende dronkaard maar eens rustig het vliegtuig te laten verlaten… Nee, dan kun je beter een drankje bestellen op je zonnige vakantiebestemming. Daar smaakt het nét wat lekkerder.

Weersomstandigheden

Verzekeringsmaatschappijen noemen bijzondere weersomstandigheden ook wel het ‘werk van God.’ Met andere woorden: hier kun je weinig aan doen. Er bestaat geen eenduidige regelgeving over wanneer een bepaalde weersituatie een vertraagde vlucht als gevolg heeft. Dit mogen vliegtuigmaatschappijen en/of luchthavens zelf bepalen. Van alle redenen voor vluchtvertragingen is dit de meest gecompliceerde om uit te leggen. Want hoe meet je of het wel of niet verantwoord is om de lucht in te gaan? Maar als je eindelijk je koffer op je bed van je hotel in Valencia ploft, ben je die vertraging zo weer vergeten!