Vakantievoorpret: Zo Pak Je Dat Aan

Redactie - 1 maart 2016

Vakantievoorpret: Zo Pak Je Dat Aan

Redactie - 1 maart 2016

Je hebt de afgelopen maanden bergen verzet. Hard gewerkt, druk met de kinderen, een schilder over de vloer gehad, een surpriseparty georganiseerd voor je zus, met je moeder en haar pijnlijke schouder naar diverse doktersafspraken, op en neer naar de zwemles/hockey/turnen/voetbal en ballet, kilo’s wassen weggewerkt, honderden boterhammen gesmeerd, kortom: jij verdient die vakantie dubbel en dwars!

Maar voordat je in een fulltime relaxstand mag staan…eerst een beetje voorpret. Maar wat is voorpret? En wanneer begin je met voorpret? En waar bestaat voorpret eigenlijk uit? Wij zochten het voor je uit. Geniet ervan!

Wat is voorpret?

Voorpret: 1) Het plezier dat men bij voorbaat heeft, voordat men iets plezierigs beleven gaat 2) Plezier vooraf 3) Soort plezier. Voorpret is je verheugen op iets. Je houdt je vooraf bezig met alles wat te maken heeft met dat ultieme plezier. Dát is dus voorpret. Laten we daar eens induiken…

Wanneer begin je met voorpret?

Vakantiegevoel

Wat vakantie betreft start de voorpret nu, meteen en direct. Doe je ogen dicht en denk aan het vakantiegevoel. Dat is instant genieten! Je maakt plannen. Wordt het een avontuurlijke reis? Een luiervakantie? Een culturele trip? In een bruisende stad? Of toch een plek met een weids uitzicht? Met subtropisch zwemparadijs in de buurt of liever een verkoelend meer vlakbij? Wil je de cafés, koffiebars en restaurants zelf ontdekken? Of vind je een all-in concept ook wel aantrekkelijk dit jaar?

Je wikt en weegt bestemmingen, twijfelt over locaties en leest eindeloos veel informatie over accommodaties. Avonden lang praten jij en je partner/vriendin/moeder/buurvrouw of een andere reisgenoot over De Vakantie. Vele besluiteloze uren later, is de kogel door de kerk! Het wordt Griekenland! Of toch Turkije? Frankrijk misschien?…Wat een voorpret!

 

Meesters in voorpret

Kinderen gek

Weet je nog? Als kind telde je de dagen tot het moment dat je vader of moeder riep dat het tijd was om te gaan. De auto zat volgepakt en jij en je zak snoep inclusief cd-speler of gameboy installeerden zich lekker achterin. Je lievelingsknuffel/boek/spelletje lag naast je en natuurlijk telde je alle rode auto’s onderweg.

Je had alles zorgvuldig voorbereid en al duizendmaal gefantaseerd over het buitenzwembad, de mini-golfbaan en alle nieuwe vriendjes en vriendinnetjes die je zou gaan maken. En ja, die urenlange auto/vliegreis nam je op de koop toe. Nog meer tijd om je te wentelen in allerlei mooie fantasieën. Zucht, het werd een topvakantie!

Als we iets van kinderen kunnen leren dan is het wel het maximale uit voorpret halen. Zij hebben tijd genoeg om alles te overdenken en kunnen hun fantasieën overuren laten draaien. Die vakantie kan op voorhand al niet meer stuk.

Voorpret is puur geluk

Puur geluk

Wereldwijd onderzoek wijst uit dat geen enkel ander volk in de wereld zo’n geluksgevoel krijgt van het op vakantie gaan als Nederlanders.

Misschien is deze behoefte een erfenis van onze voorvaderen. Nederlanders zijn van oudsher een reisgraag volk. Of ligt het gewoon aan ons veranderlijke weer? En hebben wij door de altijd wisselende Nederlandse temperaturen een meer dan doorsnee behoefte aan zon? Feit is dat maar liefst 64 procent van de Nederlanders extra blij wordt als de vakantie in zicht is. Ter vergelijking: de voorpret van een vakantie ligt wereldwijd op 48 procent.

Voorpret draagt bij aan je geluksgevoel. Fantaseren over hoe iets zal zijn of je ergens een voorstelling van maken, betekent dat je direct geniet. En als je op voorhand ergens van geniet, maak je in je hoofd dezelfde blije stoffen aan als tijdens een echte mooie gebeurtenis. Dit gebeurt ook bij voorpret, sterker nog bij voorpret geniet je zelfs dubbel. Je geniet tijdens het maken van je plannen oftewel het kiezen van een bestemming én van het idee van op reis gaan: het vooruitzicht.

Wanneer je je bewust bent van dat fijne gevoel, geniet je des te meer van het hier en nu. Dat belooft wat als je straks echt op dat witte strand ligt/die bergwandeling maakt of dat gekke museum bezoekt!

Tips voor het beleven van de ultieme voorpret

Je vakantie op zich is al een echt cadeau. Maar die voorpret geeft net dat beetje extra fun. Hoe zorg je ervoor dat je zo optimaal mogelijk van de voorpretfase geniet? Wij geven je 9 tips.

1. Oefening baart kunst

Allereerst: genieten is te leren. En je kunt er steeds beter in worden door te oefenen.

Het kan helpen door regelmatig momenten in te bouwen waarop je bezig bent met genieten, om het moois in dat moment te vinden en te onderzoeken waar je nog meer van kunt genieten. Zet een reminder in je telefoon, of spreek met iemand af om het er af en toe over te hebben. Houd dit een paar weken vol, dan komt het vanzelf ‘in je systeem’ en ga je ook onbewust meer genieten.

2. Weet je nog?

Bespreek tijdens het avondeten/de afwas/de verjaardag wat er zo leuk was aan de vakantie van vorig jaar (of wat er dit jaar misschien nóg leuker kan) en verhoog de voorpret door er in hele positieve termen over te praten. Dat zorgt voor een glimlach op ieders gezicht. De voorpret is begonnen!

3. Maak het tastbaar

De bestemming is bekend. De hele familie heeft er zin in. Tijd voor een bezoek aan de boekhandel.

Haal boeken in huis over jouw toekomstige vakantieland en dompel je onder in al het leuks dat je nog in het vooruitzicht hebt.

4. Hier en nu

Focus je aandacht op het hier en nu. Een bezoek aan een museum, marktplein of uitgaansgelegenheid kan een indrukwekkende herinnering worden wanneer je echt kijkt, luistert, ruikt en geniet. Door focus verhoog je de intensiteit van een moment.

5. Parlez-vous français?

Wil je een aardig woordje Frans/Italiaans/Spaans/Turks of welke taal dan ook in jouw vakantieland wordt gesproken, meepraten: volg een taalcursus. Deze zijn klassikaal te volgen, maar ook simpelweg te downloaden. In de file je Duits ophalen, makkelijk toch?

6. Het witte doek

Draait die leuke film over die Griekse bruiloft nog? Of die thriller die zich afspeelt op Ibiza? Ga met je man, beste vriendin, oudste dochter of lieve moeder, met pijnlijke schouder, naar de film. Heerlijk om in de vakantiesfeer te komen.

7. Proef de vakantie

Je vakantie naar Spanje vraagt om een gedegen vooronderzoek. Die nieuwe tapastent moet uitgetest worden. Wordt het voor jou dit jaar kamperen aan het Comomeer? Op naar die gezellige Italiaan om de hoek. Of toch Turkije? De Turkse bakker verkoopt echte Turkse lekkernijen. De zondag beginnen met een Turks broodje is natuurlijk dé manier om alvast weg te dromen over jullie aankomende vakantie.

8. Geniet

Wees je bewust van je genietmomenten. Sta er even bij stil en onderzoek bij jezelf hoe dat voelt, wat het heeft opgeroepen en hoe fijn het is. Het moment zal voorbij gaan, maar hoe meer jij er op dat moment van genoten hebt, hoe meer je zult gaan genieten.

Dat klinkt gemakkelijk en goed nieuws: dat is het ook! Het is een kwestie van herkennen, en in plaats van door te gaan, die gedachte vast te houden.

9. Begin!

Begin gewoon, je zal merken dat het je steeds beter af gaat.

Nagenieten XXL

Voorpret en de echte vakantie zorgen voor heel veel fijne geluksgevoelens en dierbare herinneringen. Dit gevoel en die momenten wil je het liefst zo lang mogelijk vasthouden. Als je leuke dingen meemaakt, zou je willen dat die momenten voor altijd zouden duren en als je daarbij stilstaat lijkt het juist opeens sneller voorbij te zijn.

Voorpret, de vakantie en het nagenieten noemen we het stapelen van het totale genieten. Een vakantie kan na thuiskomst weer snel worden vergeten door de dagelijkse (werk)druk die je direct ervaart. En dat is jammer.

Zoover review

Hoe zorg je ervoor dat je de werkdruk vergeet en de vakantie nog voelt? Een review achterlaten op Zoover.nl is natuurlijk de eerste stap… maar wat kun je nog meer doen?

Hier volgen enkele tips, zodat jij nog regelmatig nageniet van die fijne tijd samen met je familie of vrienden.

  1. Haal wanneer je maar kunt die fijne herinnering aan dat lavendelveld op met je collega/vriendin/zus/buurvrouw, denk tijdens de lunch aan de zon op je huid en het gevoel van de zee aan je voeten. Mijmer nog even weg bij dat dinertje bij zonsondergang. Of praat met je gezin over die leuke speeltuin, dat pretpark of het superleuke binnen- en buitenzwembad.
  2. Om het nagenieten te versterken kun je muziek opzetten die je doet terugdenken aan de vakantie. Opzwepende Spaanse salsa’s, gevoelige Franse chansons of relaxte Ibiza sounds. Bijpassende drankjes en hapjes maken de herbeleving compleet!
  3. Haal een bos bloemen in huis met de kleuren en geuren die je daar ook zag en rook. Geur werkt heel associatief in onze hersenen, het roept heel gemakkelijk een herinnering of gevoel op, denk bijvoorbeeld aan de lavendel die je tijdens die mooie vakantie in de Provence rook of het parfum dat je daar dagelijks droeg.
  4. Tenslotte is er ook nog zoiets als fysiek genieten. Neem een warm bad, een kop thee of een stukje (Franse?) kaas. Ga lekker zitten of liggen, denk terug aan de camping/het hotel/de stacaravan en zie weer wat je zag, hoor weer wat je hoorde en voel weer wat je toen voelde. Doorleef de gebeurtenis zo intens als je maar kunt. De endorfines en dopamines doen de rest!

Voorpret to-do-lijst

Voorpret to-do

Vakantie is natuurlijk dé aanleiding voor het beoefenen van voorpret. Maar er zijn nog veel meer gebeurtenissen die meer dan geschikt zijn voor het hebben van voorpret. Zo bestaan er heuse voorpret to-do-lijstjes.

Waar beleef jij nog meer ontzettend veel voorpret aan? Een weekendje weg met je lief? Een dagje welness met een vriendin? Een bioscoopbezoek met je zoon? Shoppen met je dochter? Uiteten met je vriendengroep? Eindelijk dat goede boek uitlezen? De woonkamer een opknapbeurt geven? De tuin eens grondig omspitten? Lekker borrelen met je buren? De lijst kan eindeloos zijn. Dat wordt een heleboel voorpret. Door het alleen al op te schrijven wordt het tastbaarder en op datzelfde moment begint het voorpretproces.

Dus het hoeft niet te blijven bij die vakantie. Je drukke leven kan regelmatig onderbroken worden met een andere voorpretbeleving! Zorg dat je je voorpret to-do-lijstje bij de hand hebt. Zet ‘em in je telefoon of schrijf ‘em op de kalender. Telkens wanneer je een oppepper nodig hebt, pak je je lijstje erbij. Hoe fijn is het om na een lange week werken, op jouw lijstje het volgende leuke event gepland te zien staan. Het werkt echt. Geniet ervan!

Heb jij nog een handige voorprettips? Laat het ons weten.
Of vond je deze voorprettips handig? Deel het met je vrienden op social media!