Home > Gezondheid, Kamperen, Tips > 10 tips tegen muggen

10 tips tegen muggen

Mug

Het hoogseizoen gaat bijna van start. De caravan wordt tevoorschijn getoverd en de tent wordt van zolder gehaald. Nederland gaat weer massaal kamperen! En wat is daar onlosmakelijk mee verbonden? Juist, de mug.

Gewapend met de kennis van deze 10 tips tegen muggen kun je met een gerust hart vertrekken. Jou pakken ze dit jaar niet!

 

10 tips tegen muggen

1. DEETdeet30
2. Vitamine B-pillen
3. Lokaal anti-muggenmiddel
4. Ventilator
5. Citroensap/schillen
6. Citronella
7. Elektrische vliegenmepper
8. Klamboe
9. Grootmoeders middeltjes
10. Bier en walnoten

DEET

Het door jullie meest genoemde en waarschijnlijk ook het meest bekende middel tegen muggen is DEET. Dit is een chemisch stof die verwerkt is in bijvoorbeeld een lotion of spray. Voorheen werd aangenomen dat de werking van DEET berust op het verwarren van de geursensoren van de mug: het insect zou de aanwezigheid van de mens niet meer detecteren. Uit onderzoek blijkt echter dat muggen de stof wel degelijk ruiken en proberen die stof te vermijden. Naarmate de concentratie van DEET hoger is, beschermt deze je langer tegen muggen. 30% DEET werkt ca. 4 uur en 50% beschermt je 8 uur. Bij concentraties minder dan 30% moet je je elk uur insmeren. Bij concentraties boven 50% is de werking nog steeds 8 uur. DEET wordt voornamelijk gebruikt op tropische bestemmingen.

Vitamine B-pillen

Een vriendelijker middel dat door velen van jullie genoemd wordt is het nemen van vitamine B-pillen. Zo schrijft Jose:

‘De muggen steken mij niet als ik een week voor vertrek en dagelijks tijdens mijn vakantie een vitamine B-tablet neem, de muggen hebben een hekel aan bloed met een ‘luchtje’! Vaak genoeg geconstateerd dat de mensen om mij heen (op een heerlijk terrasjes ‘s avonds) letterlijk lek geprikt werden, en ik dus niet. Nadeel: je mag de inname van de tablet geen dag overslaan; de aanwezigheid van vitamine B is blijkbaar snel weg uit het lichaam…’

Lokaal anti-muggenmiddel

Wanneer je geen zin hebt om van te voren al bezig te zijn met het weren van muggen kun je ook gewoon op de plaats van bestemming een anti-muggenmiddel kopen. Onder andere Jan en Angelique adviseren dit:

‘Finland, het land van de duizend meren. Iedereen verklaarde ons voor gek dat we daar heen gingen, nog wel in de juli maand, tot ver boven de poolcirkel, we zouden opgegeten worden door muggen. Heb daar in een goede supermarkt een anti muggen spray gekocht, ’s ochtends een keer goed over je armen, benen, nek en gezicht sprayen en we zijn er voor de rest van de dag vanaf geweest.’

Angelique: ‘Op de Nederlandse Antillen hebben we ook altijd last van muggen, voorheen namen we een muggenmiddel met DEET uit Nederland mee, waar de muggen daar juist eerder op af kwamen, dan wegbleven. Vervolgens een anti muggenmiddel ter plekke gekocht (vraag de lokale bevolking wat zij zelf gebruiken), 2x per dag inspuiten en dat werkt perfect!’

Ventilator

Een oplossing van groter formaat is de ventilator. Het ligt natuurlijk aan de accommodatie waarin je verblijft of je hier gebruik van kunt maken. Maar wanneer de voorzieningen het toelaten blijkt dit volgens veel reacties van jullie een goed middel te zijn om de irritante zoemers op afstand te houden.

Citronella, citroensap en -schillen

Naast het welbekende goedje Citronella valt ons op dat jullie ook vaak puur citroensap of citroenschillen gebruiken om muggen af te weren. Druppels op je huid of schillen in de buurt leggen. Ron pakt het nog steviger aan:

‘Pak een schil van je citroen uit je tropische drankje. Knijp de binnen kanten tegen elkaar dan springt/verstuift het sap uit de schil. Houd je aansteker bij deze verstuiving en je zal zien dat je een soort van ontvlamming krijgt die een geur afscheidt waar de muskieten van weg blijven. Je kan de schil ook nog even na schroeien en je zal zien dat het werkt. Let wel het duurt geen eeuwigheid. Maar plezier duurt maar even!’

Elektische vliegenmepper

Dan staat op nummer 7 een minder diervriendelijk maar effectief middel. De elektrische vliegenmepper. Sommigen onder ons maken er een ware sport van: W.J.:

‘Gewoon een soort tennisracket kopen, met daarin twee batterijen, gewoon om je heen slaan, ze worden vanzelf geroosterd. Ik zou ze niet opeten. De kosten zijn rond de drie euro.’

Klamboe

Als je geen zin hebt om zo intensief te sporten en het muggenaantal dermate groot is dat je niet van je nachtrust kunt genieten is er de klamboe. Deze wordt echter vaak gebruikt in tropisch gebied om o.a. malariamuggen van het lijf te houden, maar kan ook geschikt zijn voor minder tropische vakanties. Je hangt hem op boven je bed en stopt de uiteinden onder je matras. Een heerlijk mugvrij bed is voor jou! Een klamboe laat helaas wel gewoon het gezoem door.

Middeltjes uit grootmoeders kastje

Tot slot de middeltjes uit grootmoeders kastje die ook door velen van jullie genoemd werden: Azijn, wierook, lavendel, lavendelzeep, tijgerbalsem, kruidnagelen, water met kruidnagelen, zakjes water bij de deur, basilicum en knoflook.

Bier en walnoten

Frank kwam met een wel hele aangename manier, die niet in de top 10 voorkomt maar toch het benoemen waard is:

‘Drink op zijn tijd een glas/fles bier, muggen zullen je na een glas of drie niet meer prikken. En bij een glas dat of een fles die open staat zullen ze niet snel in je buurt komen. Mocht dat niet helpen en je hebt het voor handen, neem dan wat walnoten mee op vakantie, eet er van en leg ze er een paar (gepeld) en de dop vlakbij je in de buurt, helpt 100%!’

Deze tips zijn samengesteld op basis van ingezonden tips van Zoover bezoekers.
Lees ook: Tips tegen muggen

Heb jij ook tips tegen muggen op vakantie?

 

 

Onderwerp: Gezondheid, Kamperen, TipsLees meer over: , ,

63 reacties op 10 tips tegen muggen

Reageer
 1. Jasper zegt:

  DEET sprayen in een tent is absoluut af te raden. Het is dusdanig smerig spul dat het dwars door je tent heenbrandt.

 2. birgitte zegt:

  bij die vitamine B1-tabletten, moet je dan 2x de 50 mg (‘s morgens en ‘s avonds) dosis nemen of de 100 mg dosis 1x per dag?

 3. birgitte zegt:

  ik ben net terug van curacao en gebruikte muggengel van Jaico (met 50 procent Deet) in combinatie met vit. B1 tabletjes, prima spul! normaal wordt ik altijd lek geprikt en had nu na 1 week 3 muggenbultjes.

 4. Jean Storm zegt:

  Vroeger toen we nog kleine kinderen waren (4 broers en 2 zussen),legde ons moeder in de zomer
  gekneusde bladeren van de walnotelaar op ons hoofdkussen of nachtkastjes.Het werkte en werkt nu nog perfect !! Moet je echt eens proberen ,Groeten , Jean

 5. Betty Androulis zegt:

  Hallo Allemaal..
  ik woon in Griekenland ( Kos ) en wij hebben zomers HHHHEEEEELLLLL VVVVEEEEEEEEELLLLLL
  muggen… Mijn broer neemt altijd Deet Antimuggenspray van het Kruidvat mee…GEWELDIG SPUL!!!
  Of als ik zelf naar Nederland ga …dan neem ik het zelf mee!!!
  Goeie tip!! Groetjes Betty….

 6. Hans Cijs zegt:

  In Duitsland (lerbach-Osterode Harz) geweest, de campingeigenaar had spuitbussen met anti-muggenspray gewoon bij de plaatselijke drogist gekocht, wij ook maar gedaan. Spotgoedkoop en geweldig spul. Geen mug meer gezien.

 7. Lenie Unger zegt:

  Met Deet moet je oppassen met kleine kinderen,laat je daarom goed voorlichten.(bij een goede drogist of apotheek)
  En Deet tast alles wat plastic/kunstof is aan,dus zit het aan je handen pas dan op met wat je beet pakt(b.v je fotocamera de vlekken die het geeft krijg je nooit meer weg. of spray je het ergens op(b.v op je tent,e.d) kan je deze er flink mee beschadigen.

 8. Marion zegt:

  @Betty Androulis

  Hallo Betty,

  Ik ga ook al jaren naar Kos op vakantie en heb er weinig muggen gezien. Ik had ieder jaar een anti muggen spray bij me, maar heb het nooit gebruikt. Wij gaan altijd begin september, zijn er dan misschien minder muggen dan in juli-augustus?

  groetjes, Marion.

 9. R.van der Have zegt:

  DEET is het enige wat ECHT helpt, maar je moet dat niet in de lucht sprayen maar doodgewoon op de huid aanbrengen van een 5-10 cm afstand. Het bestaat ook in crèmes, gels en rollers. Altijd eerst zien of er DEET in zit. Veel anti-mug om te smeren is namelijk nep. Muskietengaas is ook een goed alternatief. Verder onderbenen bedekt laten en geen parfums of deodorants aanbrengen voor het slapen. Heel eenvoudig en preventief wanneer je op kamp of camping bent : een kampvuur maken. Strips om in de kamer of tent op te hangen stinken gewoon te veel.

 10. marc zegt:

  kom naar de vogezen, boven de 700 meter geen enkele mug te bespeuren

 11. tinneke zegt:

  @Betty Androulis
  thx betty
  ik ben de eerste 14 dagen van juni op kos geweest (mastichari) en lokaal middel gebruikt maar werdt toch nog aangevallen door die rotbeedtjes dus volgend jaar jou tip volgen

 12. maria zegt:

  @Bedrijfshygiene Midden-Nederland
  ongeloofelijk dit is misbruik van een leuke site

  we hebben het over vakantie muggen

 13. hato zegt:

  leuk die tips over muggen maar waarom laten jullie die reclame toe van bedrijfshygiene?

 14. Danielle zegt:

  Wij gebruiken in Italie antie-mug spiralen is een soort wierook wat je onder de tafel zet (of op de tafel) en is lokaal in elke Ipercoop/ Coop te krijgen en werkt perfect. De muggen blijven echt weg en zodra de spiralen op zijn merk je dat aan de weer aanwezige muggen.

 15. huub liesebrink zegt:

  Tonic drinken helpt ook goed tegen muggen, vooeral ook omdat hier KININE in zit

 16. jack zegt:

  Betty,

  Ik heb het spul van het Kruidvat meegenomen naar Gambia. (Kans op malaria!!)
  Met dat spul op, werd ik binnen het uur opgevreten door de muggen.
  Waardeloos. dus. Moest daar nog voor veel geld ander spul halen dat wel hielp.
  Ik wou dat ze het uit de markt haalden, want ze spelen zo met levens.

 17. Hans Cijs zegt:

  @Bedrijfshygiene Midden-Nederland
  Je reinste sluikreclame.
  Is zojuist aangemeld bij de reclame-code-commissie.

 18. Anita zegt:

  Vind ik ook hoor, geen reclame voor bedrijven !
  Ben zelf vorige week goed geprikt geweest in Noord-Brabant, 4 kanjers op mijn benen ! Zal ook maar DEET een proberen, kijken of dat in België te krijgen is !

 19. Zoover zegt:

  Beste lezers, bedankt voor jullie oplettendheid. Wij hebben de commerciël getinte reactie verwijderd. Hiervoor is het Zoover weblog inderdaad niet bedoeld.

 20. Ria Vlietland zegt:

  Jullie kennen allemaal die citroendoekjes wel die je in een restaurant krijgt als je vis besteld, die kun je ook zelf kopen smeer er alle delen van het lichaam mee in die op dat moment bloot zijn en het werkt zeer effectief.

 21. ilse zegt:

  leuke tips allemaal, bedankt, ik wordt echt gek van die muggen. Ga vanalles uitproberen.
  Ik gebruik nu lavendelolie in beetje water met een kaarsje eronder.

 22. José zegt:

  Ik heb heftige reacties gehad op muggensteken. Extreme zwellingen (doorsnee 20 cm. en meer), ontstekingen (antibiotica nodig), i.v.m. zwellingen op voet, onderbeen niet mogen lopen, enz. Maar heb nu een heel simpel middel ontdekt: ui. Zodra ik merk dat ik gestoken ben, meteen een doorgesneden ui over de muggenbeet strijken, wel diverse keren herhalen (dan wel een schijfje van de ui afsnijden, opdat het vochtige uienoppervlak over de muggensteek gestreken kan worden. Werkt ook prima bij bijen- en wespensteken.

 23. Kiki zegt:

  Als het mogelijk is om een luchtstroom om je bed heen te krijgen door raam en deur tegen elkaar open te zetten (zonder op de tocht te komen liggen) dan helpt dat bij mij in elk geval wel om geen last te hebben. De tocht sluit de hoek waarin het bed staat af.

 24. Lea zegt:

  Wij waren op Corfu in Juni en werden op het balkon en in div. restaurantjes lastig gevallen door de vele muggen. Wij zaten op een gegeven moment in een hele leuke tuin onder de citroenbomen om te gaan eten, maar er zaten zoveel muggen.
  We hebben er wat van gezegd en toen werden er overal anti muggen spiralen neer gezet en dat hielp geweldig ,we hebben de volgende dag gelijk zelf van die spiralen gehaald en op ons balkon gezet. Goede tip !!

 25. ferdinand zegt:

  zet in je kamer een appel vol met kruidnagels helpt ook de combinatie geur appel-kruidnagel vinden ze erg vervelend

 26. danielle zegt:

  Ik dacht dat kruidnagel alleen wespen zou wegjagen. Een notenboom in de tuin helpt zeker tegen muggen, vliegen en allerlei ander gespuis. Maarja ik heb helaas geen tuin en DEET stinkt zo erg naar chemische troep dat ik er niet van kan slapen. Die vapona stekker helpt meestal wel, maar het lijkt wel of die ellendelingen er afentoe doorheen kunnen ruiken en dan toch nog 3 muggenbultjes heb maarja ik word in ieder geval niet lek gestoken….

 27. sandynl zegt:

  Het schijnt dat volgens een “kassatest” muggenmelk het beste werkt. Er werd volgens mij geen merknaam genoemd.

 28. Chris B. zegt:

  Ik zit al jaren enkele maanden per jaar in Burkina Faso, en werd in het begin opgevreten door de muggen. Nu niet meer.
  1. DEET is inderdaad het enige goede (chemische) spul tegen muggen
  2. Tabletjes die je in een apparaatje verdampt helpen geen zier.
  3. s’Avonds gaat in de slaapkamer de ventilator aan: muggen zijn niet opgewassen tegen de kracht van de wind.
  4. Ze verkopen daar ‘Vaseline’, een fles huidmelk (250 ml) met een muggewerend produkt in. Helpt prima, goedkoop (< 2 € ). Ruikt niet.
  5. Mijn eigen uitvindsel : je insmeren met Vicks VapoRub, het blauwe potje te verkrijgen bij drogist/apotheek. Muggen komen af op de geur van zweet, dus dit misleidt ze. Helpt prima !

  Succes!

 29. Tess zegt:

  Ik wordt altijd helemaal lek geprikt door muggen en ik kreeg daar altijd heftige allergische reacties op zoals blaren, enorme brandende zwellingen en zelfs wat koorts. Nu slik ik iedere dag een hooikoorts tabletje als ik op vakantie ben en de allergische reacties zijn verleden tijd. Helaas ben ik nog wel steeds erg geliefd bij de muggen en als ik me iets te laat insmeer met anti-muggespray, dan ben ik gelijk weer zwaar de klos! Op Curacao blijkt Deet bij mij niet goed te werken en ik gebruik daar de locale producten. Dit is een mengsel van Deet en een soort kruidnagelolie. Mijn huid wordt er eerst een beetje warm en rood van, maar dat trekt snel weg en het werkt prima.

 30. melleke zegt:

  anti muggen spiralen …. waar kan je die kopen aub?
  Is dit duur?

 31. Isabella zegt:

  Ik ben 2 nachten geleden zo irritant gestoken door muggen, echt mijn buik heupen borsten en billen,zitten helemaal onder,v,zolgens mij wel ongeveer 50 steken.
  Niet normaal toch,1keertje warm weer in Nederland,hiep hiep hoera!!!!!!!!!!
  Nu slaap ik heel benauwd onder de klamboe,stop deze vooral tot onder je m atras.
  Aanders komen ze er gewoon onder door,en o ja ik heb ook nog een spray gekocht met deet erin.Hopen dat het gaat helpen. Ik heb ook avonden veel azijn gebruikt,zodat het lekker ernaar stinkt.Ook smeer ik mijn bulten in met uierzalf na het douchen.Dit verzacht wel en helpt tijdelijk tegen de erge jeuk. Veel succes met mijn tips!!!!!!

 32. marielle zegt:

  mij moeten ze al vier weken bijna elke nacht hebben ben nu van plan om ook deet te gaan kopen .
  ik weet ondertussen wel wat je tegen de jeuk kan doen.
  tandpasta er op smeren dat stopt de jeuk je ziet er alleen s”morgens niet uit als je dan echt goed wakker word.
  dan zie je pas hoe vaak ze je steken en door er meteen tandpasta op te doen word je niet helemaal uit je slaap gehaald en kun je lekker door slapen tot de volgen mug je te pakken heeft en dan begin je weer opnieuw.
  ik hoop dat jullie er wat aan hebben.
  ik in ieder geval wel.

 33. Erik zegt:

  2 TIPS om muggen DOOD te MEPPEN tegen de muur

  (niet direct meppen, dan springt ‘ie op en mis je)

  Blaas zachtjes naar de mug als hij/zij op de muur zit.
  (Niet te hard, dan blaas je hem weg)
  De mug zet zich schrap, direct meppen :)

  Verblinden vóór het meppen schijnt ook te helpen

  Kill ‘em all
  lol

 34. Ineke zegt:

  Volgens mijn zus helpt het als je een vochtig paracetamol tabletje op de gestoken plek legt, wel even vasthouden dus. Zij werd n.l. vorige zomer gestoken door een wesp en een man die dat zag heeft onmiddelijk een vochtig tabletje op haar arm gelegd en wonderwel trok de pijn zo weg. Misschien helpt dat ook bij muggen? In ieder geval een héle goede tip voor een wespensteek.

 35. Anne zegt:

  Ik vraag mij af waarom de een zo aantrekkelijk is voor álle insecten die steken en bijten en daar dan extreem op reageert. Ik denk aan muggen, knutten, mijten,teken,wespen, etc..terwijl een ander ook wel eens getoken/gebeten wordt maar veel minder erg reageert.

 36. Ella zegt:

  Voor een paar euro een zgn blauwe lamp gekocht die insecten aantrekt en ze electrocuteerd ,zelfs op vakantie in de caravan uitgeprobeert ,werkte prima …nadeel werkt wel op stroom ,dus je moet altijd een stopcontact /stroom (maar met een verlengsnoer kom je een heel eind ) in de buurt hebben
  en hij geeft best veel licht als je daar niet tegen kunt met slapen …..

 37. marianne klerkx zegt:

  ik heb in iedere kamer keuken en slaapkamers een citroenplant staan en heb nog niet 1 mug ontdenkt dit jaar.
  alle buren heb nu ook een citroenplant van stekjes van mijn plant.

 38. Hero zegt:

  Onze Surinaamse schoonzoon zegt, dat eten met veel pepers en veel knoflook goed tegen muggen werkt en ik geloof ook echt dat het werkt, maar je moet het wel je leven lang blijven doen.

 39. Danielle zegt:

  Een notenboom helpt ook niet altijd. Wij hebben een walnoot in de tuin met een hangmat eronder, maar als ik hierin lig word ik helemaal lek geprikt. Blijkt dat als de notenboom in het gras staat dit weer niet helpt.
  Het enige dat bij mij helpt is een ventilator naast het bed of airco.

 40. marielle zegt:

  ik heb ondertussen deet gekocht wel 50% het werkt te gek de muggen vliegen gewoon om me heen ik hoor ze en ik zie ze .
  en ze bijten me niet.
  eigenlijk best grappig.

 41. Erik zegt:

  Meerdere afstotende geuren (DEET of etherische olie) combineren geeft een langduriger effect. De geur van kattenkruid verstoort de CO2 receptor van de mug. Er verschijnen gelukkig steeds meer anti mug middelen met combinaties van middelen tegen muggen. Bron: http://www.muggen-weg.nl/c-1621424/muggen-bestrijden-anti-mug/

 42. marja zegt:

  Wie heeft ervaring met Avon bodylotion tegen muggen.
  Ik kreeg deze tip, maar als je het online wil kopen moet je eerst lid worden. Wil eerst weten of het echt helpt.

 43. Nathalie070 zegt:

  Citroen plant kopen en je in wrijven met de bladeren………ja je stinkt wel een beetje maar het heeft echt effect! Of lavendel olie ook een goed middel!
  Het is allemaal natuurlijk en niet chemisch en iedereen kan het gebruiken!

 44. Bab zegt:

  Nou, notenboom helpt…de onze heeft een kruin van ong 15 m. doorsnee, maar de muggen zoemen er heeeeerlijk onder hoor! (en wij dus gestoken). ik weet niet waar dat fabeltje vandaan komt…
  De tip gebroken notenbladeren nog niet geprobeerd, gaan we maar eens doen dan. DEET helpt inderdaad goed, maar als het natuurijk kan liever dat.

 45. JD zegt:

  Vitamine B complex met 200% ADH werken het best (actien AD Kruidvat AH Verkopen het allemaal) Het Eten van een goede hoeveelheid Marmite werkt ook goed. maar daar moet je van houden en ik houd er niet van.

 46. veelliefsloes zegt:

  ik heb een recept gekregen wat ze op Aruba gebruiken. neem een plastic fles snij de bovenkant (10cm) eraf en zet hem omgekeerd als een trechter in de fles, maak een mengsel van 50 gram bruine suiker heet water en 1gram gist goed roeren tot de suiker is opgelost. doe dit in de fles en zet deze in je slaapkamer geen mug meer te zien. eindelijk na jaren geen allergische reacties van muggenbeten meer. als je in de tuin zit zet daar ook 2 of 3 flessen neer en kan je rustig tot diep in de nacht blijven zitten.

 47. Brown Bear zegt:

  De meest simpele en waarschijnlijk goedkope oplossing omdat iedereen bijna het heb is inderdaad een ventilator aan zetten.
  Wel even een goede spot zoeken zodat ze door de luchtstroom niet bij je lichaam kunnen komen.

 48. Jot zegt:

  Vitamine B1 heeft ons in Italië niet geholpen, de ventilator wel maar die hadden we niet altijd bij ons.

 49. Peter zegt:

  Gestoken door een mug en dan die verveelde jeuk smeer er sudocrem op en de jeuk is weg.Verkrijgbaar bij de drogist op de babyafdeling.

 50. micky zegt:

  Bij mij helpt Tea tree van CHI erg goed( verkrijgbaar bij reform huis DA of soms kruidvat of via internet bij CHIzowel op gestoken muggen beten of andere beten als wel uit voorzorg beetje op arm achter oor en benen en handen aanbrengen de geur vindt de mug niet fijn.
  Branden van wier rook en ventilator werken ook goed.
  teveel chemische deet is niet goed voor je gezondheid.

 51. H.van Weelden zegt:

  Muggen leggen etje in stil staand water.
  Op balkons en in tuinen vind je vaak emmers en bakjes met water !
  Wat ik doe, pak een emmer of zo iets, doe er water in plus een beetje afwasmiddel!
  Dit verwijderd de oppervlaktespanning, waardoor de mug, als hij op het water denkt te landen, gewoon verdrinkt
  Het aantal doode muggen is aanzienlijk!
  Voor vakantie is dit niks, maar sommige mensen hebben langer vakantie dan ik.

  Veel succes.

  H.v.W

 52. Charlotte zegt:

  Tegen de muggen een schaaltje water met paar schijfjes citroen er in op het nachtkastje, werkt prima! Als je per ongeluk toch wordt gestoken smeer er dan wat menthol zalf op (te verkrijgen bij de drogist) werkt ook goed bij andere insectenbeten of bv jeuk van de processie rups

 53. sabrina zegt:

  DEET stinkt echt heel erg! Maar helpt wel om te voorkomen. Maar stel dat je toch geprikt bent. Azijn helpt supergoed! Had vanochtend wel 5 muggenbeten!! En jeukte heel erg. Deed er wat azijn op en voel en zie er niks meer van.

 54. Tine zegt:

  Ik heb me gesprayd met 40% Deet, word helemaal lek geprikt momenteel.
  Heb net de lamp aan gedaan, vloog er 1 recht op m’n buste af, klats! te pakken. Nu de rest nog. Lig gewoon al 6 uur wakker te liggen.

 55. S. zegt:

  DEET. Eucalyptus olie. En plafond ventilator aangezet. Hopelijk kan ik nu weer slapen. . O ja citroen ligt naast me bed. En u lamp sta aan xd

 56. Savannah zegt:

  Wierrook werkt erg goed! Daarnaast kan je je ramen overdag wel open hebben maar zodra het donker word sluit alles goed af! Een ventilator werkt goed omdat ze moeilijk de wind in kunnen vliegen. Ook over die vitamine B’s B12 is het meest effectief!

 57. Daphne zegt:

  mooi al die tips, maar…
  ik drink op zijn tijd een biertje (man ook, zoon van 8 maanden uiteraard niet) hebben een hazelnoot in de tuin staan. Citronella plant voor het slaapkamer raam.
  We eten behoorlijk knoflook en toch ben ik zowel met Deet, als Autan als ventilator iedere nacht een soort feestmaal. Ik, de heren niet.
  Vitamine B tabletten zijn volgens mijn huisarts de pest voor je lijf, dus dat doen we maar niet.
  Muggen steken mij dagelijks lek (min 10 per nacht, en overdag een stuk of 3 geen gein!) en als ik in de buurt van bv het kinder badje zit wordt ik weer door andere vliegen gebeten (soort kleine strontvliegen).
  Die wierook spiralen moet ik ongeveer bovenop gaan zitten, anders lijken het wel magneten, net zoals deet en autan.
  Azijn en amoniak (hoofdbestandsdeel van afterbite) werken goed tegen de jeuk, maar nu… Waarom wordt juist ik lek gestoken en wat doe ik ertegen?
  Ik weet 1 moment in mijn leven dat ik niet de sjaak was, maar om nou doorlopend zwanger te zijn….

  Nog meer tips om te proberen?

 58. Jo zegt:

  Ik leg om de 3 dagen een in tweeën gesneden citroen op een schoteltje op m’n nachtkastje die ik leuk vol prik met kruidnagels.

  Het ruikt heerlijk, vind ik dan ;-) , en de muggen blijven bij mij uit de buurt!

 59. Kathleen zegt:

  Op Radio 1 was enkele jaren geleden een programma ‘Jongens en wetenschap’. Een keer ging het er ook over waarom de ene persoon zo veel gestoken wordt en de ander er geen last van heeft. Uiteindelijk bleek dat mensen die veel kaas en zuivelproducten eten een geur afgeven (die wij, mensen, zelf niet waarnemen) maar waar muggen gek van zijn. Dat was ook de verklaring voor de voorkeur van muggen om aan de achterkant van je knie, de plooi van je arm, op je ooglid, tussen je tenen, tussen je vingers, ….te steken omdat ons zweet met die bijhorende geur daar meer blijft zitten.

 60. Erwin Holestelle zegt:

  DEET help geen reet!! In Griekenland verkopen ze Raid en dat is echt top spul! 100% mugloos. Er zal een reden voor zijn dat het niet in Nederland wordt verkocht, maar ja geen nachtrust is ook ongezond!

 61. Pingback: 10 manieren om muggen beet te nemen | Project Natural Beauty

 62. Ingeborg zegt:

  Hier thuis sta ik bekend als een slinkse muggenvanger. Heb al vele zomers geleden een klein kikkervisjesnetje gekocht bij een raak-voor-een-knaakwinkel. Aanvankelijk moest men thuis om mij lachen. Totdat ze er getuige van waren hoe ik zo’n 50 muggen plm 10 minuten wist te vangen. Toen was mijn naam gemaakt! Je moet er wel wat handigheid in krijgen. Als ze op je plafond of muur zitten buig je de ring van het netje om en zet je het net over de mug. Deze vliegt dan het net in. Een wisse dood tegemoed. Je kan ze natuurlijk ook al maaiend in hun vlucht grijpen; easy! Rondzwaaiend met het net komen ze los van allerlei verstopplekjes.
  Groot voordeel; snel en effectief en geen vieze muggensplash meer op wanden en plafond.

 63. Pyro zegt:

  Een effectieve tip tijdens het kamperen voor het slapen gaan.
  -verzamel wat gedroogd gras/ hooi en steek dat in brand.
  -zorg ervoor dat je overal rook om jou heen maakt door het te laten smeulen.
  Dit werkt redelijk goed! Je zult merken dat de muggen zich momenteel sterk verminderen.

  Het nadeel is wel dat ze terugkomen zodra de rook weg is en je gaat zelf ook naar de rook stinken. Draag dan ook voorheen je de tent in gaat een dun regenjack met de capuchon over je haren en laat de (mogelijke) wind de rook over je rugzeide wegblazen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *